Veel gestelde vragen over de nieuwe contracten peuterspeelzaal

Vanaf januari 2017 is er een verplichte wijziging in de contracten met de ouders van de peuterspeelzalen. In veel gevallen zal de maandprijs voor ouders dalen. Zowel ouders als SKH dienen hiervoor wel een aantal administratieve stappen te nemen.  

 Wat gaat er veranderen?

De financiering van het peuterspeelzaalwerk gaat veranderen. Dit houdt in dat bij inschrijving voor de peuterspeelzaal gekeken wordt naar:

-       heeft u recht op kinderopvangtoeslag?

-       of heeft u recht op een gesubsidieerde peuterspeelzaalplaats?

Dat wordt bepaald door uw situatie op de arbeidsmarkt.

 

Wanneer heb ik recht op kinderopvangtoeslag?

De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang. Dit wordt geregeld via een maandelijkse toeslag die wordt uitbetaald door de Belastingdienst. U kunt deze aanvragen indien u en uw eventuele toeslagpartner allebei werken of één van beide een opleiding volgt of de kansen op werk vergroot worden door bijvoorbeeld een re-integratietraject te volgen via UWV of gemeente.

 

Ik ben een alleenstaande ouder. Kan ik dan ook kinderopvangtoeslag aanvragen?

Ja, als u werkt of u volgt een opleiding of een re-integratietraject. Op de website van de Belastingdienst kunt u de voorwaarden in detail nalezen.

 

Waar kan ik het nummer van het Landelijk Register Kinderopvang van mijn peuterspeelzaal vinden?

Bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag heeft u dit LRK nummer nodig. Op dit moment is het nummer nog niet bekend. SKH mailt dit aan alle ouders zodra het bekend is. Tevens wordt de lijst met nummers dan op de website van SKH geplaatst.

 

Wanneer heb ik recht op een gesubsidieerde peuterspeelzaalplaats?

Indien u als ouder(s) geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag kunt u bij deelname aan de peuterspeelzaal in aanmerking komen voor een gesubsidieerd tarief. U dient aan Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer te verklaren dat u geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag. U betaalt dan een inkomensafhankelijke ouderbijdrage aan SKH; de gemeente Haarlemmermeer subsidieert aan SKH de rest van het uurtarief. Dit is alleen het geval als uw kind 2 ochtenden de peuterspeelzaal bezoekt.

 

Hoe kom ik in aanmerking voor het gesubsidieerde tarief?

U dient aan te tonen dat er geen recht is op de kinderopvangtoeslag. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u niet allebei werkt. U kunt dit op een aantal manieren aantonen. Het meest eenvoudige is om een inkomensverklaring IB-60 2015 aan te vragen bij de Belastingdienst. Voorwaarde is wel dat u een belastingaangifte ingediend heeft.

 

Wat is een inkomensverklaring IB-60?

Een inkomensverklaring IB is in feite bedoeld om andere (overheids)instanties, die geen inzage hebben in de inkomensgegevens van burgers, te informeren. Denk hierbij aan een woningstichting die graag wil weten hoeveel inkomen iemand heeft om vast te kunnen stellen of iemand voor een bepaalde huurwoning in aanmerking komt. Indien een belastingplichtige een beroep doet op een dergelijke inkomensafhankelijke regeling van een (overheids)instantie dan wenst zij een overzicht waarop de inkomensgegevens van de belastingplichtige staat. Hij kan zich in dit geval wenden tot de Belastingplicht met het verzoek een inkomensverklaring IB-60 2015 te ontvangen.

De verklaring moet aangevraagd worden voor de ouder die geen inkomen heeft, maar deze moet dus wel, eventueel via de partner, een aangifte ingediend hebben.

 

Hoe kom ik aan een IB 60 formulier?

U kunt dit uitsluitend telefonisch aanvragen bij de Belastingdienst via de Belasting Telefoon 0800 – 0543, u kiest vervolgens 4 en vervolgens 1. U dient het Burgerservicenummer(BSN)/sofinummer bij de hand te hebben. Ter controle worden nog een aantal andere vragen gesteld, zoals uw geboortedatum.

Binnen enkele werkdagen beschikt u over het formulier.

 

Ik kan geen IB formulier ontvangen, wat nu?

Als u geen belastingaangifte heeft gedaan, dan kunt u of op een andere wijze aantonen dat u geen recht heeft op de kinderopvangtoeslag of verklaren dat er sprake is van één inkomen en er geen bijdrage is van UWV of gemeente volgens artikel 1.6 van de Wet kinderopvang genoemde redenen. Dat kan via het formulier ‘verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag’

 

Wat ga ik betalen?

Als u  recht heeft op kinderopvangtoeslag kunt u hier uw maandkosten berekenen

 

Mijn vraag staat er niet bij, wat kan ik doen?

Alle informatie over het aanvragen van kinderopvangtoeslag vindt u op de website van de belastingdienst. Tevens bieden wij op de peuterspeelzaal ondersteuning bij het invullen van de juiste formulieren of bij het aanvragen van toeslag. Zie het overzicht van de inloopspreekuren hieronder.

Heeft  u nog andere vragen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Customer Care telefoon 023-5672020, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 u. 

Contact

Wagnerlaan 59
2151 GV Nieuw-Vennep
023 567 20 20

Stuur een mail

Zwanger?

Gefeliciteerd! Bekijk hier wat wij straks voor je kunnen betekenen.

Klik hier

Kom je bij mij kijken?

Terug naar overzicht
Meer weten? Wij helpen je graag verder.
Neem contact opPlan rondleidingSchrijf je kind inDownload brochureBereken kosten
Alle rechten voorbehouden aan SKH 2024  |  Created by Clic.nl
E-nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze e-nieuwsbrief.

Bedankt voor je aanmelding.