Dagelijks een warme en gezonde lunch bij SKH

Bij Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer vinden wij gezonde voeding erg belangrijk. Je smaakvoorkeur en voedingsgewoonten ontwikkelen namelijk in de eerste 1.000 dagen van je leven. Hoe meer smaken je dus als baby, dreumes en peuter leert eten, hoe makkelijk het is om je verdere leven gezond te blijven eten.

Het kinderdagverblijf is dé plek om gezonde smaken te ontdekken. Samen proeven is namelijk een stuk makkelijker. Zien eten, doet eten! Bij SKH krijgt jouw kind dagelijks een warme en gezonde lunch. Dat betekent dat jouw kind al minimaal een portie groente op heeft bij thuiskomst! Alle maaltijden voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum, zijn gezond en voedzaam.

Gezonde voeding voor kinderen

Gezonde voeding is vooral op jonge leeftijd erg belangrijk. Je kind is volop in de groei en heeft goede voedingsstoffen nodig om te groeien en ontwikkelen. Onderdeel van de SKH-visie op gezonde voeding is: ‘Kinderen hebben gezonde en volwaardige voeding nodig voor groei, energie en weerstand.’ Alle maaltijden bevatten daarom goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen en zo min mogelijk toegevoegde suikers, zoetstoffen en kleur-, geur- en smaakstoffen. We kiezen voor volkorenbrood, omdat dit meer vezels, vitaminen en mineralen bevat in vergelijking met wit brood. Uitzondering zijn de feestdagen, waarbij de kinderen iets extra’s of ander broodbeleg krijgen. Hier genieten we dan extra van.

De maaltijden bij SKH zijn precies afgestemd op kinderen. Kinderen zijn namelijk geen kleine volwassenen als het om eten gaat. Doordat ze in de groei zijn, hebben ze andere hoeveelheden voedingsstoffen nodig dan volwassenen. Ook ervaren ze smaken en structuren anders dan jij.

Smaken leren eten

Kinderen moeten een smaak vaak 10 tot 15 keer proberen voordat ze eraan gewend zijn. Dat komt omdat ze een natuurlijke voorkeur hebben voor zoete en vette smaken. Spuugt je baby zijn hapje wortels, broccoli of bloemkool de eerste paar keer uit? Geen zorgen! Na meerdere keren proberen vinden baby's de meeste smaken wel lekker. Ook de bittere, maar gezonde groentes. Onze pedagogisch medewerkers stimuleren de kinderen op een leuke manier om te proeven. Samen eten met de andere kinderen helpt hier ook bij. Wanneer het ene kind toch een hapje probeert, volgt het andere kind al snel. Yvonne, pedagogisch medewerker op de verticale groep (0-4 jaar) de Pinguïns op kinderdagverblijf ’t Groene Eiland in Hoofddorp, beaamt dat: “Door samen te eten, proeven de kinderen altijd. Ze laten nooit hun eten staan, zelfs niet bij nieuwe maaltijden. Ze zijn het gewend om vaak iets nieuws te proeven, want er zit veel afwisseling in de maaltijden. Vandaag staat bijvoorbeeld pasta met spinazie-kaassaus op het menu, vorige week was dat pasta met paprikasaus.”

Een feestje aan tafel, met voldoende groente en fruit

Met leuke activiteiten, spelletjes, liedjes en kookactiviteiten voor de oudere kinderen, maken wij van de smaakontwikkeling een feest. Dat doen wij omdat maar liefst 60 procent van de kinderen tussen de 1 en 12 jaar onvoldoende groente eet op een dag. Bron: onderzoek van het CBS, RIVM en het Voedingscentrum. Bij SKH eten alle kinderen op het kinderdagverblijf iedere middag een warme en gezonde lunch. Zo hebben ze in ieder geval alvast een portie groente op voordat ze 's avonds thuiskomen. Ook bieden wij regelmatig bij de broodmaaltijd gesneden tomaat, komkommer en paprika aan. Leuk om te horen is dan ook dat uit onderzoek blijkt dat kinderen die naar de kinderopvang gaan, gezonder leren eten. Belangrijk!

Eten = ontwikkeling

Het lunchmoment is meer dan eten. Bij SKH zien wij het eetmoment als groepsritueel waarbinnen kinderen veel kunnen leren van elkaar en van de pedagogisch medewerkers. Ze leren wat netjes is aan tafel, zoals met je mond dicht eten en niet smakken. Maar ook leren ze zelfredzaam te zijn, door zelf het beleg te mogen kiezen, met bestek te eten en zelf te vragen om extra drinken als je dorst hebt. De pedagogisch medewerkers begeleiden de eetmomenten daarom bewust en pro-actief. Zij zorgen voor een gezellige en rustige sfeer, waarbij iedereen zich op zijn gemak en veilig voelt.

Contact

Wagnerlaan 59
2151 GV Nieuw-Vennep
023 567 20 20

Stuur een mail

Zwanger?

Gefeliciteerd! Bekijk hier wat wij straks voor je kunnen betekenen.

Klik hier

Kom je bij mij kijken?

Terug naar overzicht
Meer weten? Wij helpen je graag verder.
Neem contact opPlan rondleidingSchrijf je kind inDownload brochureBereken kosten
Alle rechten voorbehouden aan SKH 2024  |  Created by Clic.nl
E-nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze e-nieuwsbrief.

Bedankt voor je aanmelding.