Babygebaren: communiceren met je baby voordat het kan praten

Niets is vervelender dan een huilende baby en niet weten waarom je kindje huilt. Door middel van babygebaren communiceer je al met je kind voordat het kan praten. Babygebaren stimuleren de communicatie met je baby en leren je baby zich verstaanbaar maken. Daardoor begrijp jij je baby beter. Dit voorkomt veel frustratie.

Wat zijn babygebaren precies?

Babygebaren zijn gebaren uit de Nederlandse gebarentaal. Ouders en pedagogisch medewerkers voegen deze gebaren toe aan de gesproken taal. Het is dus geen vervanging van de Nederlandse taal. Zij blijven praten met baby’s zoals ze altijd doen en maken er ook gebaren bij. Een baby leert door na te doen. Al snel kunnen ze zich uitdrukken door middel van gebaren. Ze geven al snel aan dat ze moe zijn, honger hebben of een vieze luier hebben. Ook als ze nog niet kunnen praten.

Ontdekking babygebaren

In de jaren 70 ontdekte de Amerikaanse gebarentaaltolk Joseph Garcia dat baby’s van dove ouders veel eerder in staat zijn om duidelijk te maken waar ze behoefte aan hebben dan baby’s van ouders die horen. In 1987 onderzocht hij dit interessante gegeven. Zijn onderzoek toonde aan dat ook baby’s van horende ouders baat hebben bij gebaren. Als baby’s van zes of zeven maanden regelmatig in aanraking komen met babygebaren communiceren ze vanaf acht of negen maanden actief door middel van gebaren. Dat is eerder dan kinderen die niet in aanraking komen met babygebaren. Zij zeggen hun eerste woorden gemiddeld rond de leeftijd van een jaar.

Voordelen van babygebaren

Babygebaren vermindert veel frustratie bij ouder of pedagogisch medewerker en het kind. Ze kunnen zich uitdrukken nog voor ze praten. Daardoor begrijp je je kind sneller. Ook huilen kinderen minder, omdat ze zich sneller begrepen voelen. Een ander voordeel is de taal- en spraakontwikkeling. Kinderen die opgroeien met babygebaren hebben een voorsprong in lezen, schrijven en spreken ten opzichte van kinderen die niet opgroeien met babygebaren.

Babygebaren in de praktijk

Je kunt al vroeg beginnen met gebarentaal. Baby’s zijn klaar voor babygebaren als ze ongeveer zes tot acht maanden oud zijn. De motoriek van de handen is dan genoeg ontwikkeld. Vanaf ongeveer zeven maanden verbindt een baby woorden die hij hoort aan wat hij ziet. De baby kan verbanden leggen. Hij weet wat er gaat gebeuren als je zegt dat je een flesje voor hem klaarmaakt. Ook op iets oudere leeftijd, een tot twee jaar, zijn baby- en kindergebaren heel nuttig. Zodra kinderen goed praten, verdwijnen de gebaren weer.

Contact

Wagnerlaan 59
2151 GV Nieuw-Vennep
023 567 20 20

Stuur een mail

Zwanger?

Gefeliciteerd! Bekijk hier wat wij straks voor je kunnen betekenen.

Klik hier

Kom je bij mij kijken?

Terug naar overzicht
Meer weten? Wij helpen je graag verder.
Neem contact opPlan rondleidingSchrijf je kind inDownload brochureBereken kosten
Alle rechten voorbehouden aan SKH 2022  |  Created by Clic.nl
E-nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze e-nieuwsbrief.

Bedankt voor je aanmelding.