Buitenspelen is gezond!

schommel

Rennen, klimmen, klauteren, kinderen zijn er gek op. En gelukkig maar want buitenspelen is hartstikke gezond! Niet alleen vanwege de frisse lucht maar het stimuleert ook de natuurlijke creativiteit waardoor het lukt om beter om te gaan met prikkels. Kinderen met veel fantasie en energie kunnen in een buitenomgeving hun energie veel beter kwijt dan binnenshuis. Daarnaast zorgt beweging voor een gezonde ontwikkeling van spierkracht, behendigheid en lenigheid. Elke dag spelen, klimmen, kruipen, springen, rennen, vallen en opstaan is daarom extra belangrijk. Voor nu, maar ook juist voor later als ze groot zijn. Kinderen die genoeg bewegen hebben minder risico op ziektes zoals hartziekten, diabetes en osteoporose, zwakke botten en het immuunsysteem. Super belangrijk dus!

Voordelen buitenspelen

  • Vitamine D (o.a. goed voor sterke botten en tanden)
  • Ontwikkelen en oefenen van motorische vaardigenheden
  • Inademen van ‘gezonde lucht’
  • Minder risico op ziektes
  • Gezond gewicht (fijn neveneffect in een tijd waarin ruim 16% van de kinderen tussen 4-12 jaar kampt met overgewicht – cijfers 2020 Nederlands Jeugdinstituut)

Beweging en buitenlucht is noodzakelijk voor de hersenen
Onderzoek heeft aangetoond dat actief buitenspelende kinderen beter presteren op het gebied van schrijven, rekenen, kritisch denken en luisteren. De effecten van bewegen op de hersenen zijn noodzakelijk voor het herstel en aanmaken van hersencellen. Daarbij wordt bij inspanning een bepaalde hersencel aangemaakt die van invloed is op het geheugensysteem. Deze hersencellen hebben een grote invloed op het concentratievermogen van kinderen. Hartstikke leuk en gezond dus dat buitenspelen!

Richtlijn Nederlandse Norm Gezond Bewegen
De beweegrichtlijn Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) geeft aan hoeveel beweging er nodig is voor een goede gezondheid, van jong tot oud. Voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 jaar adviseert de richtlijn dagelijks tenminste een uur 'matig intensieve lichamelijke activiteit' en minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten. Als kinderopvangorganisatie dragen wij daar al een steentje aan bij door elke dag lekker naar buiten te gaan met elkaar.

Buitenspelen bij SKH
Ook bij SKH is buitenspelen een belangrijk onderdeel van het dagelijkse ritme. Zo spelen we elke ochtend én elke middag minimaal een halfuur buiten. Ook als het weer wat minder mooi is, gaan we naar buiten om een frisse neus te halen. Onze buitenruimtes zijn verantwoord en voor elke leeftijd ingericht, zodat er volop ruimte is voor ontwikkeling en plezier. In onze moestuintjes leren we hoe alles groeit en bloeit en ontdekken we welke beestjes er allemaal leven in de tuin.

Tips om buiten spelen ook thuis te stimuleren:

  • Geef het goede voorbeeld: ga zelf ook regelmatig naar buiten. Goed voorbeeld doet volgen.
  • Maak naar buiten gaan aantrekkelijk door bijvoorbeeld een speurtocht uit te zetten.
  • Laat je kind eens buiten knutselen of tekenen in plaats van binnen.
  • Stimuleer contact met buurkinderen, niks leukers dan vriendjes en vriendinnetjes in de buurt te hebben.

Bronnen: Ouders van Nu.nl en Junglegym.nl

Contact

Wagnerlaan 59
2151 GV Nieuw-Vennep
023 567 20 20

Stuur een mail

Zwanger?

Gefeliciteerd! Bekijk hier wat wij straks voor je kunnen betekenen.

Klik hier

Kom je bij mij kijken?

Terug naar overzicht
Meer weten? Wij helpen je graag verder.
Neem contact opPlan rondleidingSchrijf je kind inDownload brochureBereken kosten
Alle rechten voorbehouden aan SKH 2023  |  Created by Clic.nl
E-nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze e-nieuwsbrief.

Bedankt voor je aanmelding.