Pientere peuters 

 

Aandacht en expertise voor ‘pientere peuters’

SKH heeft ervaring in het begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong. We constateerden dat pientere peuters meer nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen en weer huppelend naar de pre-school/peuteropvang of het kinderdagverblijf te gaan. 

Wij beschikken over 3 tutoren Voorschoolse Educatie (VE), die opgeleid zijn tot pientere peuter-specialist. Zij observeren en signaleren pientere peuters op de groepen. Daarnaast begeleiden zij de teams en ouders om te zorgen voor een goede start in het basisonderwijs. Zij gebruiken hiervoor het signaleringsinstrument ‘Pientere peuters vanaf de eerste oogopslag’. Dit instrument is, speciaal voor de kinderopvang ontwikkeld door Expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong. Ook via de 'Peuterestafette' creëren we een warme overdracht naar de basisschool. waar de kinderen een vliegende start kunnen maken.

Officiële opening Pientere peuters-programma van Haarlemmermeer

Op 26 juni 2018 is het Pientere peuters-programma van Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer officieel gestart in  SKH-kindercentrum 't Groene eiland in Hoofddorp-Floriande door wethouder John Nederstigt. Interesse? Klik op Pientere Peutergroep de Wadlopers.

 

Peuterplus en de Wadlopers, contact met ontwikkelingsgelijken

Omdat wij binnen SKH werken met de Piramide-methode, een ontwikkeling stimulerend (taal)programma, krijgen alle peuters activiteiten aangeboden die precies passen bij hun ontwikkelingsniveau. Alle peuteropvanggroepen van SKH zijn Peuterplus-groepen, groepen waar kinderen die zijn "uitgespeeld" op het kinderdagverblijf extra uitdaging krijgen en daar ook van genieten.

Daarnaast hebben we bij kindercentrum 't Groene eiland in Hoofddorp-Floriande de speciale Pientere Peuteropvang de Wadlopers. De Wadlopers is bedoeld voor kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong die nog iets meer uitdaging nodig hebben om zich op hun eigen niveau verder te kunnen ontwikkelen. De kinderen van de Wadlopers vormen samen met de kinderen van de Peuterplus-groep van het kinderdagverblijf één groep. De groep bestaat uit maximaal 16 kinderen. We kiezen bewust voor een gemengde groep. Op die manier komen de pientere peuters op de Wadlopers met ontwikkelingsgelijken ('peers') in aanraking, iets wat deze kinderen nodig hebben om zich op het eigen niveau te kunnen blijven ontwikkelen.  De kinderen voelen zich door 'peers' vaak meer begrepen. Ook kunnen ze zich aan elkaar spiegelen, interesses delen en op hetzelfde niveau een spel spelen. Dit helpt bij het ontwikkelen van een reëel zelfbeeld. Het ochtendprogramma op de Wadlopers staat in het teken van het creëren van leersituaties en het verdiepen van de Piramide- projecten door middel van groepsactiviteiten, ontwikkelingsmateriaal, smartgames, gezelschapspellen en het vrij spel.

Als ouder kun je je kind aanmelden voor de pientere peuter-groep of kinderen komen op deze groep terecht na een specifieke interne pientere peuter-observatie door onze specialisten en overleg en goedkeuring van de ouders. Wanneer je als ouder je kind aanmeldt voor de pientere peuter-groep, ook dan doen onze pientere peuter-specialisten een observatie om goed in te schatten of jouw kind op de juiste plaats terecht komt.

Ochtendprogramma

Het ochtendprogramma staat in het teken van het creëren van leersituaties en het verdiepen van de Piramide-projecten door middel van groepsactiviteiten, ontwikkelingsmateriaal, smartgames, gezelschapsspellen en het vrije spel. Het proces van leren wordt zo vertrouwd: proberen, oefenen, fouten maken, doorzetten en uiteindelijk resultaat behalen. Zo stimuleren we de ontwikkeling van een groei-mindset. Alle ontwikkelingsgebieden komen aan bod. Heel bewust werken we niet met lesmaterialen van de basisschool, zodat het geen herhaling wordt wanneer hij of zij naar de basisschool gaat. Bewegen vinden wij belangrijk, de peuters mogen gebruik maken van de gymzaal van basisschool de Optimist van 10.00-10.30 uur en we hebben een groene buitenspeelplaats. Een veilige uitdagende plek voor pientere peuters om samen te spelen, samen te ontdekken en verder te leren in de richting van de basisschool.

Gespecialiseerd team voor peuters met ontwikkelingsvoorsprong

Het team is gericht samengesteld en getraind als pientere peuter-specialist. Het team bestaat uit 3 pedagogisch medewerkers waarvan er dagelijks 2 op de groep staan. De pedagogisch medewerkers brengen een flinke dosis ervaring, ambitie en oprechte interesse voor pientere peuters met zich mee.

Samen met de ouders een plan van aanpak

Kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong hebben vaak meer uitdaging en verdieping nodig. Anders kunnen ze het plezier verliezen van ontdekken en zich ontwikkelen. Als er sprake is van vermoeden maken wij samen met de ouders een plan van aanpak om de huidige plek waar mogelijk aan te passen aan de behoefte van het kind. We zorgen ook voor een gedegen warme overdracht via 'Peuterestafette' naar de basisschool.

Openingstijden

Het Peuterplus-programma in het SKH-kindercentrum 't Groene eiland, is geopend op maandag, dinsdag en donderdag van 7.30 uur tot 13.00 uur. De ochtend is inclusief luiers en de maaltijden, vers fruit en aan het einde van de ochtend wordt er een heerlijke warme maaltijd geserveerd.

 

Lees meer over ons in het SKH-pedagogisch beleid.  

Contact

Wagnerlaan 59
2151 GV Nieuw Vennep
023 567 20 20

Stuur een mail

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor de SKH nieuwsbrief.

Verstuur

 

Lees meer over ons pedagogisch beleid
Meer weten? Wij helpen je graag verder.
Alle rechten voorbehouden aan SKH 2021  |  Created by Clic.nl